A kerékpárút kialakulása és jelentősége

A kerékpárút turisztikai szempontból is fontos szerepet tölt be

2020.10.07.

l

Harmath és Társai Kft.

Napjainkban felértékelődött a kerékpározás, ugyanis egyre égetőbb problémákat okoz a környezetszennyezés, emiatt egyre fontosabbá válik a környezetvédelem. A környezetvédők egyik zászlóshajója pedig az, miként lehet megoldani a közlekedést oly módon, hogy az a legkevésbé legyen káros a környezetünkre. Ennek egyik legjobb eszköze a kerékpározás, ami mára már nem csupán közlekedési eszköz, hanem az aktív kikapcsolódás egyik szimbólumává is vált. 

Nem csoda, hogy ma már közel 1 milliárd biciklit használnak nap mint nap világszerte közlekedésre és szabadidős célokra egyaránt. Ez azonban kivitelezhetetlen megfelelő kerékpárutak és kerékpárút hálózat nélkül. De vajon hol kezdődött ez az egész, hol alakították ki az első kerékpárutat a világon, és mi ma egy modern kerékpárút feladat? Ennek járunk utána mostani írásunkban.

A kerékpáros közlekedés kialakulása

A kerékpáros közlekedés gyakorlatilag egyidős magával a biciklivel, amelyet Karl von Drais báró talált fel 1817-ben. Azóta természetesen komoly fejlődésen ment keresztül, abban azonban változatlan a kezdetektől, hogy az egyéni közlekedés egyik legegyszerűbb és legkedveltebb módja. Ennek ellenére a kerékpáros közlekedés, és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra csak jóval később, az 1880-as években kezdett fellendülni igazán.

Fa kerékpár Hollandiában

Kezdetben a biciklisek is a gyakran rosszul burkolt utakon közlekedtek, ami kifejezetten balesetveszélyes volt, ezért a kerékpáros közlekedés fellendülésével párhuzamosan megszületett az igény egy, a kerékpárosok számára elkülönített útra. Nem is kellett sokat várni rá, és talán nem meglepő, hogy az első kerékpárutat az azóta bicikli nagyhatalommá vált Hollandiában adták át 1885. szeptember 15-én Utrecht városában a helyi közút egyik sávjának leválasztásával.

A kerékpárút építésének célja

A kerékpárút nem más, mint egy sáv, útvonal vagy út, amelyet valamilyen módon kifejezetten kerékpározásra terveztek vagy jelöltek ki. A kerékpárút építés elsődleges célja a kezdetektől az volt, hogy a biciklis közlekedést biztonságosabbá és szabályozottabbá tegye. A balesetmegelőzés ma is a legfontosabb feladat, ami annak köszönhetően valósul meg, hogy a kerékpárúton a biciklisek az autóktól és a forgalomtól elkülönítve tudnak közlekedni. A kerékpárútra táblák és útburkolati jelek is felhívják az autósok figyelmét, ezzel is erősítve a közlekedésbiztonságot.

A kerékpárút jelentősége azonban túlmutat a balesetmegelőzésen, hiszen komoly szerepe van a turizmusban, a környezetvédelemben és az egészséges életmód kialakításában is. A megfelelő és modern kerékpárút hálózatnak köszönhetően ugyanis egyre többen használják a biciklit közlekedési eszközként, ami kifejezetten előnyös mind az egészséges életmód, mind a környezetvédelem szempontjából.

A kerékpárút turisztikai szempontból is fontos szerepet tölt be

A kerékpárút típusai

Megkülönböztetünk önálló kerékpárutat, kerékpársávot vagy kerékpárnyomot, valamint elválasztott gyalog- és kerékpárutat és elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat. Az önálló kerékpárút – ahogyan a neve is jelzi – az autós forgalomtól teljesen külön, az úttest egyik vagy mindkét oldalán vezeti a kerékpárforgalmat. Lehet egyirányú vagy kétirányú is, két szélét folyamatos sárga vonallal, magát a kerékpárutat pedig táblával jelölik.

Kerékpárutat jelölő tábla

A kerékpársáv vagy más néven kerékpárnyom az úttest felületén a kerékpárosok számára kialakított sáv, amelyet sárga vonal jelez és minden esetben egyirányú. A gyalog – és kerékpárutat a gyalogosok és a biciklisek együtt használják. Az elválasztott esetén az egyik felén gyalog, míg a másik felén csak kerékpárral lehet közlekedni, ezzel szemben az elválasztás nélkülinél nincs ilyen megosztás, együtt használják a gyalogosok és a kerékpárosok az utat. Ez utóbbi komoly figyelmet igényel mindenkitől.

A kerékpárutat sárga színnel választják el