Aszfalt, a legtöbbet újrahasznosított anyagunk

2022.08.31.

l

Harmath és Társai Kft.

Önmagában az aszfalt nem környezetbarát anyag, pontosan ezért van szükségünk arra, hogy a lehető legtöbbször újrahasznosítsuk! Hazánkban már 10 évvel ezelőtt is kimondhattuk, hogy nincs műszaki akadálya az aszfalt újrahasznosításának, azonban a jogszabályok eltérő értelmezése miatt még a mai napig is problémás a folyamat. Ehhez képest az Amerikai Egyesült Államokban az aszfaltutak legalább 80%-át újrahasznosítják valamikor az élettartamuk során, vagyis évente körülbelül 110.000.000 (száztízmillió) tonna utat hasznosítanak újra.

Mit is jelent az aszfalt újrahasznosítása?

Az újrahasznosított aszfalt a régi aszfaltút felszedésével és kaviccsá őrölésével kezdődik. A kapott törmeléket többnyire tömörítik, kötőanyaggal vegyítik, majd miután az anyag újra megköt, helyben fel is használják azt. Ennek felhasználása környezetbarát, hiszen így egy aszfaltburkolat rekonstrukció során felszedett úttörmelék nem hulladékként végzi, hanem újra útburkolat készül belőle. Vannak esetek, amik megkövetelik az új aszfalt használatát, azonban ebben az esetben is zölden járnak el. Ekkor a felszedett törmeléket raktározzák a későbbi felhasználáshoz.

Az aszfalt újrahasznosításának előnyei

 1. Pénzt takarít meg
 2. Környezetbarát
 3. Csökkenti egyéb hulladékok mennyiségét is
 4. Megőriz más természeti erőforrásokat
 5. Tartóssága is nő
 6. Nem csak útburkolatnak használható
 1. Az aszfaltút újrahasznosítása azt jelenti, hogy sokkal alacsonyabb költségekkel jár az útépítés, hiszen helyben felhasználáskor nincs szó új szállítási láncról, és a folyamat alatt hozzáadott anyagok túlnyomó része is korábban hulladék volt. Vagyis, az újrahasznosított aszfaltburkolat helyben felhasználása sokkal olcsóbb a „szűz” aszfalt előállításához és szállításához képest.
 2. Mivel az újrahasznosított aszfalthoz és aszfaltból készült termékekhez nincs szükség újból bármilyen olaj kibányászására, így az újrahasznosított termékek nagyban csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsájtását. Sőt, a kész termék az újabb életciklusa végén is 100%-ban újrahasznosítható, ami hihetetlen hosszú össz. élettartamot biztosít az aszfaltnak.
 3. Egyes esetekben a visszanyert aszfaltot olyan hulladékként tárolt anyagokkal vegyítik, mint az üveg, gumi, vagy akár az acél és a cement. Ezek felhasználásával erősebb, ruganyosabb, vagy kopásálóbb utakat kapunk és a hulladéklerakókban tárolt biológiailag nem lebomló anyagok mennyisége is csökken azok újrahasznosításával.
 4. Amennyiben az újrahasznosítás mellett dönthet a kivitelező, azzal természeti, nem megújuló erőforrásokat is megőriznek, hiszen ebben az esetben nem szükséges kő, kavics, vagy homok beszerzése. Emellett az aszfalthoz szükséges olaj is már elegendő a tört, vagy zúzott aszfaltban.
 5. Az aszfaltanyagok tartóssága és élettartama is növekedik az újrahasznosítás során, mivel egy vastagabb, tömörebb és kopásálóbb anyagot kapunk. Ennek egyik oka, hogy az újrahasznosított aszfalt sokkal ruganyosabb lesz, mint az eredeti, így ez csökkenti az újabb repedések kialakulásának lehetőségét. Mindez a jövőben sokkal kevesebb karbantartási és javítási igényt jelent.
 6. A visszanyert aszfalt nemcsak újra lerakható az utakra, de még számos egyéb módunk is van az újrahasznosítására. Ezek közé tartoznak a különböző tetőfedési folyamatok, zsindelyek előállítása, vagy olyan kertépítési megoldások, mint a támfalakba, vagy járdalapokba történő beépítése.

Az újrahasznosítás mellett dönteni

Mivel rohamosan fejlődő világunk infrastruktúrája is megköveteli olyan anyagok felhasználását, melyek károsak a környezetre, kötelességünk ezek javítását úgy tervezni, hogy az fenntartható legyen. Végül persze nem csak ez, hanem a folyamat költséghatékonysága és a kapott anyag extra minősége is abba az irányba mutat, hogy az aszfaltnak továbbra is a világ legtöbbet újrahasznosított anyagának kell maradnia!