Aszfaltjavítás otthon

2023.11.01.

l

Harmath és Társai Kft.

Az aszfalt még a háztájékokon is széles körben elterjedt és bevált burkolóanyag, mely hosszú élettartamú és hosszútávon költséghatékony feljárót, járdát és egyéb otthoni infrastruktúrát eredményez. Bár rendszeres karbantartással jelentősen meghosszabbítható egy feljáró élettartama, az idő vasfoga és használat nyomai miatt végül elkerülhetetlenül kiáltani fog a javításért. Amikor az aszfalt feljáró megsérül, fontos megérteni a károsodás természetét, és felkészülni annak megfelelő kezelésére. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az aszfaltkárosodások különböző típusait, valamint azt, hogyan lehet hatékonyan javítani azokat.

Az aszfalt károsodásának jelei

Az aszfalt károsodása sokféle formában megnyilvánulhat, de egy feljárónál először általában a repedéseket, mélyedéseket vagy lemorzsolódást vesszük észre. Ezek a jelek gyakran az idő múlásával és a természeti elemek hatására alakulnak ki. A károsodás fő okai közé tartozik a nehéz jármű, az aljzat alatti talajmozgás, a fagyás-olvadás ciklusok és még a növényzet növekedése is.

Hogyan javítsuk a repedéseket az aszfaltfeljárón?

  • Az aszfalt repedéseinek időben történő kezelésével elkerülhető annak további romlása és a lemorzsolódás. A következő lépések segítenek abban, hogy hatékonyan kezeljük az aszfaltfeljáró repedéseit:
  • Mélyítsük ki és szélesítsük ki a repedéseket, amíg egy egyenletes és szilárd felületet nem kapunk. Ehhez használjunk drótkefét vagy más szerszámokat, hogy eltávolítsuk az összes szennyeződést és laza anyagot a repedésből.
  • Győződjünk meg róla, hogy a repedések teljesen tiszták és szárazak. Egy kerti slaggal eltávolíthatjuk a felesleges port, és ha szükséges, akkor tisztítószert is használhatunk az olaj- vagy zsírfoltok eltávolítására.
  • Várjunk addig, amíg a felület teljesen megszárad. A száradás ideje függ a környezeti feltételektől, például a hőmérséklettől és a páratartalomtól, de könnyen lehet (nyáron) hogy csupán pár óráról lesz szó. Érdeme is inkább melegebb időszakban javítani.
  • Amikor a repedések tiszták és szárazok, alkalmazzuk a bitumenes repedéstömítő anyagot a csomagoláson található utasításoknak megfelelően. A repedéseket ezzel a anyaggal kell kitölteni, és megfelelően elsimítani a felszínét.

Ha nem érzi magabiztosnak magát a javításban, vagy a feljáró károsodása súlyosabb, mint amit önállóan kezelhet, akkor fontolja meg egy szakember segítségét. Egy tapasztalt szakember sokkal gyorsabban és hatékonyabban javíthatja az aszfaltkárosodásokat, mint maga.

Hogyan kell kitölteni az aszfaltmélyedéseket?

Az aszfalton lévő mélyedések is különböző okokból keletkezhetnek. Például a helytelenül lerakott alapozóréteg is okozhat mélyedéseket. Az időjárás és a víz hatására ezek a mélyedések súlyosbodhatnak, és repedéseket is kialakíthatnak. Az aszfalton mélyedések kijavítása a következő lépéseket követeli meg:

  • Mélyítsük ki a mélyedést, amíg egy sima és stabil felületet nem kapunk.
  • Távolítsuk el az összes szennyeződést és laza anyagot a mélyedésből. Ezt a lépést egy drótkefével vagy más megfelelő eszközzel végezhetjük.
  • Győződjünk meg arról, hogy a mélyedés teljesen tiszta és száraz. Használhatunk egy kerti slagot a por és szennyeződések eltávolításához, de akkor figyeljünk arra, hogy szárazon kezdjük el a tömést.
  • Amikor a mélyedés készen áll a kitöltésre, alkalmazzunk aszfaltkeveréket vagy a mélyedés nagyságáról függően rapidaszfaltot a mélyedésbe. Az anyagot az utasításoknak megfelelően kell eloszlatni és simítani.
  • Várjunk, amíg az anyag megfelelően megszárad, mielőtt járművekkel vennénk azt igénybe.