Az épületbontás gépei

2023.03.31.

l

Harmath és Társai Kft.

A legtöbb épület elbontásához nem elég pár kalapács és lapát, hanem nehézgépekre van szükségünk, méghozzá többfélére. Persze nekiláthatunk kétkezi erővel is, de a hatékonyság kárára dolgoznánk, időt és energiát pazarolva. A törmelékek összeszedése és elszállítása is sokkal egyszerűbb gépekkel, de a bontási folyamathoz is nagy segítség egy bontógép.

Bontógépek kiválasztása

Fel kell mérnünk, mekkora felülettel kell megbirkóznunk, milyen a szerkezeti struktúra, mi az anyag amit bontanunk kell, és hogy mennyi időt vehet igénybe a munkafolyamat. Mindezt átgondolva már összegezhetjük a feladatot és kikövetkeztethetjük milyen gépekre, speciális eszközökre lesz szükségünk. Egy kotrógép kanala például számos különleges fejjel helyettesíthető, amelyek kifejezetten alkalmasak bontási folyamatokhoz.

Gyakori bontógépek típusai

Kotrógépek

Az elbontott anyagok saját kanalával könnyedén rakodhatók a bontás helyszínén belül a közelben álló teherszállító járműre, vagy konténerbe. Sokoldalúságának köszönhetően nagyobb méretű épület elbontására is alkalmas.

Csúszókerekes rakodók

Használható többek között földmunkákhoz, anyagmozgatáshoz vagy nagyméretű tárgyak felemeléséhez. Sőt, az aszfalt feltörésére is alkalmas a legtöbb területen, mindez természetesen csak a megfelelő fej használatával kivitelezhető.

Lánctalpas rakodók

Hasonlóan, mint a csúszókerekes rakodó, a lánctalpas verziót is különböző földmunkákhoz, anyagmozgatáshoz, beton/aszfalt feltöréséhez és nagyméretű tárgyak felemeléséhez használják. Különbség a két gép között, hogy a lánctalpasok olyan felületeken is képesek jól mozogni, ahol a csúszókerekes már megcsúszna, nem maradna a „lábain”. Ezen kívül a gumikerekes és lánctalpas rakodók közül érdemes utóbbit választani bontási munkálatoknál, mert az építési törmelékek, vasak könnyen okozhatnak defektet a gumikerekekben. Ez lánctalpakkal könnyen elkerülhető.

A bontást végző kotrógépek

A kotrógépek olyan bontásra használt gépek, melyek a gém végén eredetileg kanállal vannak felszerelve. Ez tökéletes a talaj ásására, de egy épület bontásához nem elegendő. Utóbbi esetekben a kanál cserélhető hidraulikus kalapácsra a beton bontásához, vagy betonvágóra, zúzókanálra stb. Természetesen a gép bérlésekor érdemes szakmai segítséget kérnünk, hogy tudjuk milyen lehetőségeink vannak a fejcserére. A munkálatokhoz igazodva különböző kotrógépeket is igénybe vehetünk, mint például a hosszúgémes kotrók magasabb épületekhez, távolról hozzáférhető helyekhez.

A törmelék elszállítása

A bontás végezte után (vagy közben) szükséges a törmelék elszállításáról is gondoskodni, erre több különböző gépet ajánlott használni a feladat nagyságától és a terep körülményeitől függően. Mindenképp szükség van rakodó gépekre és elszállító teherautóra, amelyeket a helyszíni adottságok (magasság, szélesség, illetve a terepviszonyok) határoznak meg. A cél tehát a törmelék hatékony felpakolása és elszállítása, ehhez válasszunk a helyszínnek megfelelő gépeket, legyen az teherautó, nyerges vontató, kotrórakodó vagy buldózer.