Az öntött gumiburkolatok

2021.12.22.

l

Harmath és Társai Kft.

A biztonságérzet mindenkiben nyugalmat kelt, legyen szó szülőkről, gyerekekről, sportolókról, vagy a kikapcsolódásra vágyókról. Egy öntött gumiburkolattal olyan rétegzett felületet alkotunk, aminek az elsődleges funkciója a testi és tárgyi védelem többnyire játszótereknél, sportpályáknál, vagy akár medencéknél. Tompítja az esést, az ütéseket, emellett csúszásgátló felülete van, így minimalizálja annak a kockázatát, hogy a környezet testi sérüléseket okozzon, vagy megrongáljon drága felszereléseket.

Miért fontos az öntött gumiburkolat?

Amellett, hogy védelmet biztosít, minden felhasználási területén más-más okokból is fontos szerepet tölt be. Egy futópálya használatánál, ahogyan elengedhetetlen a megfelelő futócipő kiválasztása, úgy az is, hogy maga a pálya megfelelő anyagból készüljön a felhasználók számára. A gumiburkolat az összetételének rugalmassága miatt megkönnyíti a futók terhelését, mivel a szilárd betonhoz képest nagyobb mértékben tudnak belesüllyedni egy-egy lépéssel a rétegzett talajba. Sok pályának pedig szigorú szabványoknak megfelelően kell elkészülnie, az általunk használt öntött gumiburkolat IAAF atlétikai hitelességet is elnyeri.

Hol alkalmazható még?

Az öntött gumiburkolatoknak játszótereknél és iskolai, óvodai udvarokon is elsődleges szerepe a biztonság, emellett pedig nem igényel semmilyen karbantartást és rendkívül könnyű takarítani. Ez különösen fontos olyan helyeken, ahol nap mint nap gyerekek játszanak. Az újonnan épülő játszótereknek is európai szabványok szerint kell elkészülnie, amiknek teljesen eleget tesz a gumiburkolat. Mindemellett hőszigetelő képessége és tisztíthatósága miatt minden évszakban és napszakban játszhatóvá válik az udvar, szemben a durva betonozott felületekkel.
Medencék aljára és azok környékére a legjobb megoldás az elcsúszások és sérülések esélyének csökkentésére, de állattartásnál is alkalmas jó hőszigetelő és ütéscsillapító tulajdonságai miatt. Edzőtermekben a sportolók és az eszközök védelmét is nagyban segíti. Sőt, még kertek és teraszok kialakításánál is rengeteg lehetőség, előny rejlik a burkolat felhasználásában. 


Az öntött, ütéscsillapító gumiburkolat sajátosságai: 

Játszótereknél az öntött formákkal különleges alakzatok is kialakíthatók, majd azok színezése is gyerekjáték, így a gyerekeknek egy sokkal kreatívabb teret teremt a gumiburkolat. A felületen kialakított különböző mintázatok, mint például akár növények és állatok, barátságos környezetet biztosítanak bármilyen esztétikával megálmodva, akár intézményre vagy személyre szabva.

 • észrevétlenül védi a gyermekek épségét, egyediségével egy meseszerű udvar, tér kialakítására is alkalmas
 • a helyszínen előállítva egy összefüggő és megbonthatatlan felületet kapunk, amely nem eltulajdonítható vagy felszedhető
 • teljes mértékben vízáteresztő, egy nagyobb esőzés után is közvetlenül használhatóvá válik a felület és kitűnően alkalmazható növények közvetlen környezetében, és már burkolatokkal kombinálva
 • időtálló, csúszásmentes, nagy színválasztékkal rendelkező kreatív és játékos burkolat
 • rugalmas, puha, sokoldalúan alkalmazható

Előnyei más ütéscsillapító, vagy előre gyártott gumilapokkal szemben:

 • szórt burkolatokat (homok, gyöngykavics, mulcs) a gyerekek elhordják a cipőtalpukra ragadva, ezáltal sok szennyeződést juttatnak az épületbe, a fűbe került kavics a  fűnyírást nehezíti meg
 • a kiépítést követően nem igényel további anyagi ráfordítást, nem szükséges időnkénti cseréje, pótlása vagy tisztítása
 • elkerülhetővé válik az esőzés utáni sártenger, könnyen tisztítható, télen egyszerű hó és jég mentesíteni
 • minden évszakban és napszakban játszható válik az udvar, az időjárástól függetlenül
 • magas színválasztékkal esztétikusabb, játékosabb, intézményre illetve személyre szabottabb burkolat alakítható ki belőle
 • formázható, alkalmas különféle térplasztikák kialakítására (aknafedlapok biztonságossá tétele, homokozók peremkialakítása, 3d tipegők stb.)

Az öntött gumiburkolat további előnye, hogy a hagyományos gumilapokkal szemben a felület egybefüggő, így ha az idő el is jár felette, nem pöndörödik fel a széle, a hézagok nem telnek meg szennyeződéssel, vagyis nem válik balesetveszélyessé és még a felülete is kevésbé sérülékeny, mint a gumilapnak. Azok széle könnyen lepattan az időjárás és a külső behatások során. 

Ha biztonságos, időtálló, kreatív és könnyen fenntartható felületi burkolást keresünk, az öntött gumiburkolatok számos lehetőséget biztosítanak, méghozzá hosszú élettartammal!

Köszönjük az együttműködést és a szakmai segítséget a cikk elkészítéséhez a Placcs Kft-s kollégáknak.