COVID-19 és az építőipar – avagy milyen lépéseket tehetünk munkatársaink védelmében

2021.02.17.

l

Harmath és Társai Kft.

Nem túlzás azt állítani, hogy már döntően egy éve a koronavírus járvány, és a miatta kialakult helyzet határozza meg az életünket. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi ismereteink szerint hatásos és hatékony gyógymód nincs vele szemben, az egyéni felelősség hatalmas szerepet kap a megelőzésben vagyis a megfertőződés elleni védekezésben. Igaz ez a magánéletben, és igaz ez a munka világában is. Hiszen a munkatársainkkal is nap mint nap találkozunk, így értük is felelősséggel tartozunk.

A cél még most is az, hogy fékezzük a vírus terjedését, hogy végre azt mondhassuk, túl vagyunk a pandémia időszakán. Mindannyian szeretnénk visszakapni a szabadságunkat. Azt szeretnénk, hogy ne kelljen meggondolni magunkat és megállítani a mozdulatot, amikor kézfogással vagy puszival akarjuk köszönteni munkatársainkat, ismerőseinket vagy szeretteinket. Örülnénk, ha a nagymamák és nagypapák újra egy asztalhoz ülhetnének velünk, valamint, ha végre étterembe, színházba, moziba vagy focimeccsre mehetnénk. A munkáltató és a munkavállaló közös érdeke, hogy a munkavégzés folyamatos legyen és ezáltal az eddigi életszínvonal is tarhathó legyen.

Ezért azonban tennünk kell egyénként és közösségként is. Mai írásunkban azt mutatjuk be, hogy mi közösségként, munkahelyként miként vesszük fel a harcot a koronavírussal szemben.

Amit a koronavírusról tudunk

A koronavírus nem újkeletű, ugyanis már 1960-ban kimutatták a létezését. Először csirkékben, majd ezt követően náthás megbetegedés tüneteit produkáló emberekben is. Nevét mikroszkopikus képéről kapta, az ugyanis napkoronára hasonlít, ezért June Almeida skót tudós – aki elsőként kezdte kutatni – koronavírusnak nevezte el.

A COVID-19 végigsöpört az egész világon

A koronavírus az úgynevezett RNS-vírusok csoportjába tartozik, és cseppfertőzéssel terjed, azaz tüsszentéssel, köhögéssel vagy kilégzéssel kerül a levegőbe. Általában enyhe lefolyású, de előfordulhatnak olyan komoly tünetek is, amely miatt kórházi ellátást igényel a beteg. A leggyakoribb tünet a nagyon magas láz, az erős köhögés, a gyengeség és a rossz közérzet.

Tekintettel arra, hogy jelenlegi ismereteink szerint a vakcinát leszámítva egyéb hatékony módszer nincs a koronavírus fertőzéssel szemben, még mindig a megelőzés és a vírus terjedésének lassítása a cél. Felelősen kell gondolkodnunk és cselekednünk annak érdekében, hogy minél kevesebben betegedjenek meg.

A mélyépítészet sajátosságai munkavégzés szempontjából

A vírus különösen könnyen terjed ott, ahol egyszerre sokan vannak, emiatt a munkahelyek fokozottan vannak kitéve a koronavírusnak. Ilyen szempontból talán az építőipar szerencsésebb helyzetben van, hiszen ezen ágazatban a munkavégzés nem zárt térben, hanem a szabadban történik. Ettől függetlenül a járványügyi előírások betartása ugyanúgy szükséges és elengedhetetlen.

Az építőiparban a munkavégzés szabadtéren zajlik

Munkavállalók védelme az építőiparban

Az ipar sajátosságai miatt a mélyépítészetben a „home office” nem kivitelezhető, ezért azzal nem tudjuk védeni munkatársaink egészségét, hogy otthonról dolgoznak. Számos egyéb óvintézkedést azonban megtehetünk és meg is teszünk. Ilyen például az, hogy az összes kolléga maszkot és kézfertőtlenítőt kapott. Ez különösen fontos, hiszen az építkezések helyszínén a kézmosási lehetőség nem minden esetben adott, ezért a kézfertőtlenítés esetünkben elengedhetetlen. 

A maszk a mindennapjaink részévé vált

Figyelünk a távolságtartásra és arra, hogy zárt térben ne legyünk egyszerre sokan. Helyzeti előnyünkből adódóan a megbeszéléseket és a kooperációkat is szabadtéren, illetve az építkezés helyszínén tartjuk, ezzel is csökkentve a vírus terjedésének kockázatát. A munkagépeket általában ugyanazok a munkatársak használják, autóban utazáskor pedig ügyelünk arra, hogy a maszkot mindenki viselje.

Igyekszünk mindent megtenni az egészségünk védelmében, és azért, hogy minél hamarabb visszakapjuk azt a megszokott életünket, amit egy évvel ezelőtt a járvány elvett tőlünk.