Csapadék- és belvízelvezetés

2021.01.13.

l

Harmath és Társai Kft.

A csapadék – és belvízelvezetés problémájával nap mint nap találkozunk, hiszen mindenkit érint, legyen szó akár magánemberről, cégről vagy közterület fenntartóról. A csapadékelvezetés komolyan szabályozott kérdéskör, nagyon sok elvárásnak kell megfelelni. Mai írásunkban körbejárjuk, hogy egészen pontosan melyek ezek az előírások és milyen lehetőségek vannak, ha megoldást keresünk a csapadék – és belvízelvezetésre.

Miért fontos?

Azon túl, hogy a vízelvezetés rendkívül fontos, kötelező is. A nem megfelelően kezelt csapadékvíz nagyon komoly problémákat és károkat tud okozni. Ilyen például az, ha nagy mennyiségű esővíz gyűlik össze egy helyen, mert az alámoshatja az épületet, amely így használhatatlanná, rosszabb esetben akár életveszélyessé is válhat.

A csapadékvíz elvezetése kötelező feladat

Azonban azt is tudjuk, hogy napjainkban a víz értéke egyre nagyobb, emiatt a csapadékvízelvezetés célja nem az, hogy az adott területről minél hamarabb és gyorsabban levezessük, hanem az, hogy a csatornába minél kevesebb csapadékvíz jusson. Az esővíz szakszerű és korszerű felhasználásával ugyanis csökkenthető a környezetterhelés, ezért annak elvezetését úgy kell megoldani, hogy maradjon elegendő víz a talajban.

Csapadékvízelvezetés szakszerűen

A csapadékvíz kezelése történhet a keletkezés helyén, a felszín felett, valamint a felszín alatt is. A keletkezés helyén történő szabályozás az ivóvíz felhasználás csökkentésének egy módszere, hiszen ebben az esetben lehetőség van bizonyos célokra a csapadékvizet használni. A keletkezés helyén történő szabályozás kétféle módon valósulhat meg: végleges elhelyezés vagy lefolyás-késleltetés.

Ez a gyakorlatban beszivárogtatást jelent, ami természetesen csak abban az esetben kivitelezhető, ha a talaj alkalmas erre, a csapadékvíz minősége pedig megfelelő. Ez azért előnyös, mert csökkenti a csatornába kerülő vízmennyiségét és javítja a talajvíz mérlegét is. A beszivárogtatás megvalósulhat gyepes, bokros területen, ahol maguk a növények segítik a víz talajba jutását, illetve nyílt árokban is.

Ugyancsak jó megoldás lehet porózus, vízáteresztő burkolat lerakása, mely szintén segíti a víz beszivárogtatását. Erre alkalmas lehet a térkő, a kavicsburkolat, a füves fugás kőburkolat, vagy az aprókavicsos fugás kőburkolat is.

Jó megoldás lehet porózus, vízáteresztő burkolat lerakása

A víz elvezetés megvalósulhat a felszín alatt, amely megvalósulhat vízgyűjtő aknafedlapok elhelyezésével, melyek egy felszín alatti aknába vezeti a vizet. Ezekből cső vezeti tovább a csatornába. Annak érdekében, hogy ez minél gördülékenyebben megvalósulhasson megoldást jelenthet a különböző típusú folyókák alkalmazása is.

A víz elvezetés megvalósulhat aknafedlapok elhelyezésével

Milyen problémákat okoz a belvíz?

A csapadékvíz mellett a vízkezelés másik megoldandó kérdése a belvíz. A belvíz akkor keletkezik, amikor nagy mennyiségű eső vagy hó miatt a talajvíz szintje megemelkedik, és a víz nem tud természetes módon elszivárogni. A belvíz ekkor rendkívül komoly károkat okoz az épületekben, az utakban, és higiéniai okokból is aggályos, emiatt mindenképp meg kell oldani az elvezetését.

A belvíz a mezőgazdaságban is komoly gondot okoz

Milyen megoldások vannak ellene?

A belvíz elleni harcot leghatékonyabban megfelelő belvízrendezés kialakításával lehet felvenni. Ilyen a gyors lefolyást segítő csatornahálózat, átereszek, zsilipek, szivattyúk telepítése, amelyek elvezetik a csatornákba a nem kívánt vizet.