Elektromos roller balesetek és a hazai útminőség kapcsolata

2021.11.11.

l

Harmath és Társai Kft.

Az elmúlt években hirtelen berobbant és rohamosan megnőtt az elektromos rollerek felhasználóinak száma. Ez a szám továbbra is csak nő, de mint viszonylag új közlekedési eszköz kategória, alapvető jogszabályok és intézkedések hiányoznak a használók védelme érdekében. A német rendőrség például csak az elmúlt egy évben több mint 2200 személyi sérüléssel járó elektromos roller balesetet regisztrált, melynek megközelítőleg 20%-ka a rossz útviszonyok miatt következett be. A valódi számok ennél is magasabbak lehetnek, hiszen sokan tartva a bérelt eszközzel okozott baleset felelősségétől, bejelentés nélkül távoznak a helyszínről. 

A képen épület, kültéri, zöld, utca látható

Automatikusan generált leírás

Az elektromos rollerek jogi „hovatartozásának” és használhatóságának háttere hazánkban jelenleg kiforratlan. Az sem pontosan tisztázott, hogy egyáltalán járműnek tekinthetők-e, és amennyiben igen, akkor melyik jármű típusba tartoznak, tehát az elektromos kerékpárra vagy talán a segédmotorkerékpárra vonatkozó szabályok illeszthetőek-e jobban rá.

Külföldi jó gyakorlatok szerint teljesítményüktől függően használhatóak az e-rollerek biciklisávban, a kerékpáros közlekedés számára fenntartott kerékpárúton, vagy adott esetben az úttesten védősisak használata mellett, de semmiképp sem a járdán, veszélyeztetve a gyalogosokat. A baleseteket gyakran a nem egyértelműsített jogszabályoknak tudhatjuk be, de más eszközökhöz képest kiemelkedően magas a rossz útviszonyok okozta szerencsétlenségek száma is. 

Az elektromos rollerek használatával párhuzamosan nő az elszenvedett balesetek száma is, melyek eredményeképpen nemcsak apróbb hámkarcolások és zúzódások kialakulásával, de súlyosabb sérülések – így például csuklóficam, alkarcsonttörés, kulcscsonttörés- kialakulásával is számolni lehet. Így egy élvezetes száguldást heteken keresztül tartó táppénzes állomány követhet.

Jogi szabályozás ide vagy oda, az elektromos rollerek biztonságos használatához 2 dolog elengedhetetlen: az egyéni felelősség (közlekedési szabályok ismerete és alkalmazása, zavaró tényezők, mint pl. telefonálás, fülhallgató használat kiiktatása stb.) és a megfelelő infrastruktúra…

A képen kültéri, út, talaj, utca látható

Automatikusan generált leírás

Milyen útviszony okozhatják a baleseteket? 

A rengeteg úthibával aknázott hazai kerékpárutak biciklisei nagy kerekeik miatt sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint ugyanezt az utat használó apróbb kerekű rolleres társaik. Elegendő egy kisebb repedezés, feltörés és máris beakad az elektromos roller kereke, rosszabb esetben defektet is kap, az ilyenkor megálló, eleső rolleres nem csak magát, de még környezetét is veszélyeztetheti a zsúfolt kerékpárutakon.

A képen kültéri, talaj, természet, tengerpart látható

Automatikusan generált leírás


Előfordul, hogy a bicikliutat nem megfelelően tartják karban, így évekkel később a mellé ültetett fák gyökerei is feltörhetik. Ezek is olyan kidomborodásokat és mélyedéseket képeznek a betonon, amiben szintén megakadnak főleg az apróbb, de még a nagyobb kerekes közlekedési eszközök is.
Ezen felül az időjárás viszontagságai, vagyis télen a beton pórusaiba beszivárgó, majd pedig megfagyó víz is évről-évre rontja az útminőséget, ami szintén veszélyezteti az amúgy is korlátozott irányíthatóságú rollerrel közlekedőket. 

De a tervezési gondatlanságok, mint például a befedetlen vízelnyelők is veszélyesek: az ezekbe beakadó roller kerekek azonnali és biztos bukást eredményeznek, ezzel garantálva a fennakadást, rosszabb esetben a személyi sérülést.

Gondmegelőző megoldás az útfenntartás!

Mindez könnyen orvosolható, ha az útfenntartásra, így a bicikliút fenntartására is nagy hangsúlyt fektetnek a megrendelők és a kivitelezők. Az úton keletkezett kátyúk, süllyedések, gyűrődések és mély repedezések javítása legalább annyira fontos, mint a természetes elhasználódás által keletkezett hibáké, ezen kívül az útfenntartásba beletartozik a táblák és az útburkolati felfestések hiányosságainak pótlása, vagy a keletkezett károk javítása. A gondos utómunka tehát elengedhetetlen, és nem csak a rolleresek, hanem az út minden használójának biztonsága érdekében, ráadásul ezek a munkálatok relatíve rövid idő alatt elvégezhetőek, így nem igényelnek hosszú útlezárásokat, tereléseket.

Az úthibák javításához elengedhetetlen gépek, mint az aszfaltterítők és úthengerek, a Harmath és Társai Kft-nél rendelkezésre állnak, így bármilyen útburkolat-javító munkával érdemes megkeresni minket.