Építőanyagok szállítási útmutatója

2023.02.28.

l

Harmath és Társai Kft.

Számos esetben más-más járműre van szükségünk annak függvényében, hogy milyen terepre, milyen anyagot és mekkora távolságra kell szállítani. Ez azt jelenti, hogyha egy építkezés területén belül kell elszállítanunk az anyagokat, más gépre lesz szükségünk, mint egy bontásnál. Sőt, még ezek között is különbséget tesz a terepviszony. A következő sorokban tisztázzuk hogyan kell belekezdeni a logisztikai szervezésbe és, hogy milyen szabályokra kell figyelnünk.

Minden a tervezéssel kezdődik

A tervezéshez nem csak a szállítást, hanem a teljes folyamatot kell átlátnunk, beleértve az anyag felvételének helyszínét, terepviszonyát, az szállítandó anyagot, az anyag pontos elhelyezésének menetét, felhasználásának módját, és az anyag sérülékenységét. Ha valahol elszámoljuk magunkat, vagy nem mérjük fel kellően a tényezők fontosságát, rengeteg időt, energiát és pénzt veszthetünk. Nagyobb építkezéseknél ez kiemelten fontos, de bármekkora beruházásnál ugyanazokkal a tényezőkkel kell kalkulálnunk. A jó anyaglogisztika figyelembe veszi az anyagok szállításával járó valódi költségeket is, például a teherautóbérleti díjakat, az üzemeltetési költségeket és az üzemanyagköltségeket, de anyaglogisztikába beletartoznak a be- és kirakodással kapcsolatos költségek is. A bérelt gépeket lerakodás után azonnal érdemes visszajuttatni oda, ahonnan a következő adagot kell elszállítania, mivel kizárólag így optimalizálhatjuk a szállítás költségeit. 

Ha csináljuk, csináljuk szabályosan

Amellett, hogy a teherszállítást számos módon jogilag is szabályozzák, a szállítandó anyag épségét őrző óvintézkedésekre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Különböző anyagok különböző elrendezést követelnek meg, de a csomagolásukra is ügyelnünk kell, főképp, ha sérülékenyek a termékek. Akármilyen jól megtervezett logisztikával is vágunk bele kivitelezésbe, szinte mindig nyakunkon marad néhány csomag termék aminek visszaszállítását csak sérülésmentes állapotban tudjuk megoldani.

Építőipari anyagok szállítása

Egy építőanyag szállításakor a legfontosabb feladatunk, hogy teljes ismeretünk legyen a termékek speciális szállítási igényeiről, mert ezáltal tudjuk kikövetkeztetni azt is, hogy miként tudjuk azt épségben mozgatni, leszállítani és kezelni. Tulajdonképp kevés olyan építőanyag van a szóródó anyagokon kívül, amelyik nem követelné meg a rendkívül gondos szállítást, de ez nem azt jelenti, hogy tervezés és óvintézkedések nélkül bármilyen járművel elszállíthatjuk a sódert, murvát, vagy a homokot. Természetesen az első lépés szemügyre venni a haza jogszabályokat.

Az építőanyagok biztonságos kezelése speciális berendezéseket, eszközöket és technikákat igényel. Az anyagok be- és kirakodásakor nincs egyféle megoldás. Minden építőanyag szállításához egyedi, a körülményekhez igazított munkafolyamatot kell lebonyolítani.

Például tetőfedő anyagok esetében a termékek rendkívül változatos csomagolásban érkeznek, ezért ezek csak speciális lekötési technikával szállíthatók. Ehhez a jármű kiválasztása az anyag csomagolásától függ, vagyis olykor egy lapos platós teherautó lesz megfelelő, valamikor pedig egy külön vontató.

Szóródó anyagok, keverékek esetében is más-más gépjárművek van szükség, ha például betont szállítanánk, vagy murvát, vagy homokot egy nehéz terepű építkezési területről. A betont bizonyos időn belül kell elszállítani és elhelyezni, hogy ne száradjon meg. A homokot pedig nem lehet nehéz terepviszonyok között egy egyszerű teherszállító autóval elszállítani.