Gondosan megtervezett füvesítés

2022.04.29.

l

Harmath és Társai Kft.

A szomszéd fűje mindig zöldebb, de ez soha sem múlott máson, mint azon, hogy gondosan megtervezte miként fogja előkészíteni, nevelni és ápolni a gyepet. Biztosra vehetjük, hogy aki jól akarja csinálni, az oszt, szoroz, mindent lemér, előkészíti a folyamatot és nem hagyja el sem az ültetést megelőző gyomirtást, sem az olyan utógondozási folyamatokat, mint a gyepszellőztetés. 

De mi is ennek a receptje?

  1. Megfelelő időpont kiválasztása
  2. Talajrendezés 
  3. A föld előkészítése
  4. Megfelelő mag kiválasztása
  5. A magok elültetése
  6. Megfelelő vízellátás biztosítása
  7. A magok növekedésének figyelése
  8. A minőség fenntartása

1. Megfelelő időpont kiválasztása

A megfelelő időzítéssel biztosíthatjuk a fűmagok tökéletes csírázását, a növekedésének ütemét és a fű egészségét. A legalkalmasabb idő természetesen a fűmagok típusától és a hazai időjárástól függően változik, vagyis itthon egy tavaszi, vagy esetleg őszi időpontot szokás kiválasztani, mivel ezek az időpontok illeszkednek a különböző fűfélék növekedési időszakaihoz.

2. Talajrendezés

Mint minden gondosan végzett munka, a füvesítés is a megfelelő előkészítéssel kezdődik. Fontos a terület pontos lemérése, megtisztítása, vagyis a gyomirtás, emellett érdemes átgondolunk milyen felhasználása lesz a területnek: sportolásra használják majd, díszkert része lesz, vagy esetleg egy játszótét parkos részét fogunk befedni vele. 

3. A föld előkészítése

A jól beállított talaj ph érték elősegíti a megfelelő magcsírázást és az egészséges gyepnövekedést. Talajsimítás közben érdemes elkerülni a leejtők, lankák létrehozását. A mélyedések nedves foltokat képezhetnek, amik betegségre hajlamosabbá teszik az adott területen fekvő füvet. 

A megfelelő előkészítéshez a következő lépések segítenek még
– A pázsit talajának letesztelése: vagyis a megfelelő pH-érték beállítása, ami leggyakrabban 6-7,5 között van
– Lemérés után a megfelelő pH-érték egyensúlyának beállítása
– Gyepműtrágya használata a legjobb növekedés érdekében (növekedést elősegítő műtrágya)
– A talaj vegyítése, módosítása kiemelten fontos olyan helyzetekben, amikor az túl homokos, vagy tömör, mivel a magok képtelenek lesznek megfelelően növekedni. 

4. Megfelelő mag kiválasztása

A legjobb eredmény eléréséhez, mint a legtöbb növény ültetésénél, füvesítéskor is a megfelelő, minőségi magok kiválasztásán van a hangsúly. Olyan minőségi fűmagokra van szükség, melyek illeszkednek az éghajlathoz, időjárási viszonyokhoz és a felhasználáshoz is egyaránt. 

5. A magok elültetése

Miután már a talajunk is elő van készítve, annak teljes belocsolása a következő lépés, majd a vetőmagok egyenletes szétszórása nagyjából 50g/m2 elosztással. A kiszórást követi a gereblyézés, amivel enyhén bele kell dolgozni a fűmagokat a talajba, majd pedig hengerrel még szorosabbra tömöríteni. Nem szabad, hogy a magok túl mélyre kerüljenek, mert az lassítja, vagy ellehetetleníti már magát a csírázás megindulását is, hiszen a magok kevesebb oxigénhez és fényhez jutnak.

6. Megfelelő vízellátás biztosítása

A kezdeti szálak megjelenéséig kelesztő öntözésekre van szükség a magvetés után, amelyek mennyisége és ideje függ az évszaktól és a talajtól is. Megfelelő automata öntözőrendszerrel naponta 5 alkalommal 5 percig, kézzel naponta 2 alkalommal, vagyis reggel és este locsolunk. Amint kikeltek a magok, átállhatunk a napi 1-2 alkalmas öntözésre. Ahogyan a gyep növekedik, az öntözések számát úgy csökkenthetjük fokozatosan.

7. A magok növekedésének figyelése

Figyelni kell a magok csírázását és növekedését, eszerint csökkenteni és növelni a locsolások számát, mivel a különböző magoknak 5, de akár 21 napig is eltarthat a csírázási időszaka. A teljesen új vetésnek várhatóan legalább négy, vagy tíz hét kell, mire megfelelően földbe gyökerezik, de a legtöbb fűnek egy teljes szezonra van szüksége ahhoz, hogy már bejárható legyen. A növekedés során vizsgálni kell hol növekednek a magok kevésbé, hol csupaszabb egy terület és szükség esetén újra kell vetni pár marék magot a hiányos helyekre.

8. A minőség fenntartása

Amint eléri a fű a 8-10cm magasságot, megérett az első fűnyírásra, ahol 4-5cm hosszig vághatjuk vissza, de ez is eltérő lehet fűmagonként. Az őszi vetésű gyep első nyírásával gyakran várni kell tavaszig. Hogy biztosan egészségesen növekedjen a teljes megerősödésig, kímélni kell attól, hogy rálépjenek, legalább az első szezon végéig. Rendszeres öntözéssel, gyomtalanítássa, fűszellőztetéssel és trágyázással tökéletesen fenntartható a gyep minősége.