Gyakori gépi földmunkák

2022.05.31.

l

Harmath és Társai Kft.

Rengeteg építkezés során alakul ki igény gépi földmunkákra, hiszen elvégezhető akár egy alap kiásása  is emberi erővel, ásóval és lapáttal, de ez sok időbe és energiába kerülne, sőt, többletköltséget is jelenthet az alap méretétől és a további gépi földmunkálatoktól függően. Azért választjuk a gépi megoldást, hogy időt, és ezzel együtt költségeket spóroljunk! A szűkebb, kisebb méretű ingatlanok területén egy Bobcat-tel is teljességben megoldható a legtöbb földmunka az egyszerű tereprendezéstől kezdve egészen a mélyépítésig. Nagyobb területek esetében már sokkal inkább egy méretes forgókotró igénybevételével lehet időben eredményes munkát végezni. Például laza talajnál mélyebb alapásásra van szükség, de már egy nagyobb pincekiemelést sem bízhatunk Bobcatre. Természetesen a kiásott anyag elszállítása is földmunkagépeket vesz igénybe a szállító eszköz megtöltésétől kezdve egész a lepakolásig, rendezésig. A következő sorokban bemutatjuk milyen gyakori földmunkák esetén érdemes gépeket használni:

Tereprendezés

A legtöbb építkezés kezdeténél tereprendezésre van szükség a további munkálatok megkezdése előtt, hiszen amíg egyetlen a talaj, bokrok, farönkök és gyökerek tarkítják a földet, addig a területen még a közlekedés is nehézkes, nemhogy az építkezési műveletek megkezdése. Sík terepen elegendő segítség egy Bobcat, de lankás talajon már forgókotróra van szükség.

Mélyépítés

Olyan felszín alatti gépi földmunkálatokat jelent, mint az útépítés, közmű építése, tereprendezés, épületbontás, csapadékelvezetés, medenceásás, de még a térkövezés is idetartozik. Persze amellett, hogy a munka túlnyomó részét gépek végzik, emberi erőre, vagyis kézi földmunkára is szükség van, de elenyésző mennyiségbe.

Alapásás

Az alap kijelölése után annak teljes területétől és szélességétől függően (pl.: kerítés, járda, út, vagy ház alap etc.) árokásóval, forgókotróval és a megfelelő kanálmérettel gyorsan elvégezhető a föld kiemelése.

Árokásás

Amennyiben hosszú távolságot átívelve kell elhelyezni valamit mélyen a földben, mint pl.: villany, víz, csatorna és egyéb közművek fektetésekor, annak mélységétől és hosszától függően láncos árokásó, vagy minikotróval végezhető a földmunka. 

Nagytömegű földmozgatás 

Nagytömegű földmozgatásról beszélünk a legtöbb olyan gépi földmunka végzésekor, amikor jelentős méretű területen föld kiemeléssel, ásással, vagy ezen folyamatokból származó szállítással foglalkozunk. 

Medence ásás

Egy átlagos medence alapjának kiásása során a kotrógépes földkitermelés és kitermelt anyag szállítása 1-2 napra is lerövidítheti a munkafolyamatot.

Szállítás

A földmunkák során kitermelt anyagok elszállítása is a gépi földmunkák listáját bővíti, mivel az anyag felhelyezése a szállítóeszközre, és a szállítás utáni elhelyezése is egyéb földgépek igénybevételével jár, de a kiásott területhez szükséges szóróanyagok szállítása is. 

Épületbontás

Az épületbontás szakértelmet és tapasztalatot követel a tevékenység balesetveszélyesség miatt, ezért ebben az esetben gépi földmunkákat kimondottan csak szakember mellett végezhetjük. A munkálatokhoz hidraulikus betonkalapácsra, kombinált árokásó homlokrakodóra, univerzális gépekre van szükség, a megbontott épület újra hasznosítható és törmelék maradványaihoz pedig megfelelő, biztonságos szállítóeszközre.

Közműépítés

Az olyan vezetéképítéseket, mint az ivóvíz, csapadékcsatorna, szennyvíz, gáz és hozzájuk tartozó aknaépítések végzését nevezzük közműépítésnek. Ezekben az esetekben a távolságoktól és mélységektől függ a munkavégzéshez használt eszköz kiválasztása. A felszín alatt lehelyezett közművek védelméhez kifejezetten szakmai segítségre van szükség.

Járda és útépítés

Az útépítések során rengeteg földmunkára, így földmunkagépre is szükség van, hiszen álltalában nem pár méter, hanem többtíz kilométer területeken végezzük az építési folyamatot. Ezek építése során az ásásra alkalmas földmunkagépektől kezdve, a szállításhoz használt gépeken át egészen a földegyengetőkig mindenre szükség van.

Pincetömb kiemelése 

Pincetömb kiemelésről beszélhetünk akkor is, mikor épületek alatt, medencék helyén és ciszternák kialakítása előtt a kijelölt területen kiássuk a földet. Alapesetben az építkezések kezdeti szakaszában kell elvégezni a folyamatot, aminek földmunkagép igénybevétele kombinált univerzális gépekre és a kitermelt anyaghoz használtható szállítóeszközre korlátozódik.