Házkörül: térkövezés, betonozás, vagy aszfaltozás?

2022.03.10.

l

Harmath és Társai Kft.

Nem csak esztétikai, hanem praktikussági és hosszútávú költségvetési kérdést is felvet a megfelelő építőanyag kiválasztása a házkörüli utak, járdák, sütögetők, teraszok és kocsibeállók esetében is. De mikor érdemes az egyiket, és mikor a másikat alkalmaznunk? Ha intenzív igénybevétellel számolunk, vagyis gyakran nehézsúlyú gépek fogják járni a területet (pl.: parkolókban, mezőgazdasági területeken etc.), egyértelműen a betonozás a leginkább ajánlott forma, de ha számít a környezet szépsége, adottak a lehetőségek és az alapos, szakmai munka is biztosított, sokkal több előnnyel jár a terep teljes térkövezése.

Az aszfalt és a beton különbsége

Elsősorban a jelentésbeli különbségeket fontos tisztáznunk, ugyanis hasonlítanak, mégis nagyon más építőanyagról beszélünk, mikor az aszfaltról, vagy a betonról esik szó. A legfőbb különbség az összetétel és a tartósságuk: a beton egy összetett, tömör építőanyag cementtel, finom és durva adalékanyagokkal, míg az aszfaltbeton olyan keveréket jelent, amelyhez kőolajszármazékot adnak a vízzáró lefedés létrehozása miatt. Míg az aszfalt várhatóan 7-15 évig használható a megbontás, javítás igénye nélkül, addig a betonútnál ez 20-25 évet is jelenthet. A betonút karbantartása ugyan nehezebb, de ezek a problémák később jelentkeznek, mint az aszfaltozott út esetében. 

A térkövezés előnyei

Az általános aggodalmak és előítéletek ellenére a térkövek strapabírósága nemhogy vetekszik, hanem megfelelő alkalmazás esetén felül is múlja a beton- és az aszfaltutak képességeit, ugyanis a téglakő akár 40 évet is könnyen kibír javítás nélkül és magas teherbírással rendelkezik. Ennek előfeltétele egy igazán jó alap készítése, ahol nem szükséges a térkőkőburkolat alá betonágyazatot készíteni. Elég a zúzottkő és a homokterítés jól tömörítve, ha pedig jó a tömörítés, nem jelentkezhet a használata során süllyedés sem. A hazai időjárási viszontagságokat is jobban viseli, mivel télen a felolvadás során sem repedezik, törik meg, vagy pattogzik fel, így hosszútávon sokkal gazdaságosabb választás, mint az aszfalt és a beton. Emellett egy mégis megrepedt, hibás darabnál a javítás is ezerszer egyszerűbb. Elég csak felbontani a javítandó területet és pótolni a megtört darabot, sérülésmentesen tartva a burkolat további részeit. Az esztétika sem lehet utolsó szempont, hiszen a térkövezés számtalan variálható mintázata, formája és színe tökéletesen illeszkedhet a ház tájának stílusához és a kerthez is.

A térkövezés előnyei a betonhoz és aszfalthoz képest

Azt már leszögeztük, hogy a térkőburkolat jóval időtállóbb, javítása sokkal kevesebb költséggel, idővel és erőfeszítéssel jár, mint a betoné, vagy az aszfalté, de ennek során természetes összetevőinek köszönhetően még csak nem is kerülnek káros gázok, vagy kőolajszármazékok a talajba. Így kíméli a környezetet, amellett, hogy harmonikusabb is a természettel. Kialakításuknak hála a vizet is könnyen elvezetik, így pocsolyákkal sem kell számolnunk, és a naptól is kevésbé melegszik fel, ami még kevesebb károsodást jelent a burkolaton.

Mikor melyiket érdemes használnunk?

Amennyiben a kertünket, kerti sütögetőnket, kocsibeállónkat, vagy járdánkat szeretnénk szépíteni és élhetőbbé tenni, a legjobb választás egy olyan térburkolat készítése, amely illeszkedik a házhoz és a kerthez is, mind mintázatban, mind alakban és színben. Azonban, ha gyakran súlyos gépek által használt területről beszélünk, mint például egy mezőgazdasági, ipari épület mellett, érdemes a folytonos terhelés miatt elgondolkodunk egy betonút, vagy aszfaltút készítésén.