Kerékpárutak építésének fontossága

2023.01.02.

l

Harmath és Társai Kft.

Rohamosan fejlődő és őrületesen túlpörgött világunk betegségeit szokásaink szaporítják, így hat negatívan az a számtalan autó is, amit tömegközlekedés, gyaloglás, vagy kerékpározás helyett használunk mindennapjainkban (mivel előbb említett közlekedési formák környezettudatosabb alternatívák). Még csak nem is a kollektíven minden földi lényre ható globális felmelegedésről van szó, hanem arról a kipufogógázokkal szennyezett levegőről, amit nap-mint nap belélegzünk, míg egy nagyvárosban sétálunk. De mit lehet tenni? Milyen megoldást jelent a kerékpározás és a kerékpárutak gyarapítása?

Olyan infrastrukturális fejlesztésekkel melyeket már más nyugati országok -mint Hollandia-, régen megléptek, elkerülhetnénk, vagy legalábbis minimalizálhatnánk ezen károsanyagok koncentrációját a levegőben. Ez jelentheti azokat a kezdeményezéseket is, melyeket már tapasztaltunk Budapest infrastruktúrájának, közlekedési szabályainak megváltoztatásánál. Például a körúton hosszan lecsatolt útszakasznál, amely mára csak a kerékpárosoké, vagy a városon viszonylag hosszan átívelő egyenes útszakaszok kötelező jobbra/balra haladási iránnyal cifrázásánál. Itthon ugyan még nem jutottunk el idáig csak szóban, de más országok a kivitelezését is végbe vitték az autók kitiltásának a belvárosból. Nekünk most fontosabb az, hogy a légszennyezésre megoldást jelenthet egy egyszerűbb lépés is: kétkerékre pattani és kerékpárutakat fejleszteni. Hogy még miért fontos ez? Olvass tovább és elmondjuk az okait! 

A kerékpárutak legnagyobb előnyei

Kezdjük azokkal, amelyek nem feltétlen a tisztább levegőt, kisebb ökológia lábnyomot, vagy egyéb pozitív környezeti hatást szolgálnak, mégis elengedhetetlen fontosságú tényezők a lakosok számára is. A kerékpárút építés például családbaráttá, vagyis biztonságosabbá teszi a kerékpáros közlekedést kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Sőt, egy szinte mindenki számára elérhető közlekedési eszköz használatát teszi lehetővé, ami így csökkenti a családok megélhetési költségeit, hiszen nem szükséges minden héten teli tankolniuk a három autót. Sőt, így már három autó sem kell. A kollektíven kevesebb autóhasználat pedig több helyet teremt az utcákon, parkolókban, akár csak pár fának, vagy egész új zöldterületeknek, parkoknak. Mindez olyan környezetet teremt, amelyben az emberek szívesen élnek, hiszen egy város, amely minden tettével a kerékpározást támogatja, tiszta, családbarát, biztonságos és békés.

A kerékpárútépítés kevésbé ismert előnyei

Ha egy városban több kerékpárutat építenek, velejáróra lesz a kerékpárosok számának növekedése is, hiszen ebben többségüknek a testi épségük féltése a hátráltató tényező. Így azok, akik kerékpárral indulnak munkába, éberebbek és több kutatás szerint körülbelül 15%-kal termelékenyebbek is. A kerékpárosok számának növekedésével a város egészségügyi állapota is javul a légszennyezés csökkenése miatt, de legjobban a kerékpárosok saját magukra vannak pozitív hatással, mivel napi 20 perc kerékpározás már számottevően csökkenti rengeteg betegség kialakulásának kockázatát. A négy kerékről két kerékre váltás az utak felszabadulásával együtt azok fenntartási költségeit is csökkentik. Ergo kevesebb kocsi, kisebb mértékű útkopás.