Kotrógép típusok és felhasználásuk

2022.07.28.

l

Harmath és Társai Kft.

Ha földmunkálatokról esik szó, még a munkaterületen belül is kiemelten fontos helyen kell megemlítenünk a kotrógépeket. Főképp, mivel különböző feladatokban is hasznos munkatársnak bizonyulnak nem csak változó méretükből, teljesítményükből, hanem cserélhető kanalaikból és számos egyéb variábilis megoldásaikból fakadóan.

Ha ezekről a gépekről rövid és átfogó általános leírást szeretnénk adni, így tehetjük meg legegyszerűbben: a kotrógépek olyan földmunkagépek, melyek mozgatható karra szerelt kanállal, forgó fülkével és lánctalpakkal rendelkeznek. Mégis, felhasználásuk alapján legalább 7 különböző típusra bonthatjuk őket. Olvass tovább és bemutatjuk neked melyik típusát milyen földmunkálatokhoz érdemes használni! 

Általános földmunkához használt típusai:

  1. Mini kotrók 
  2. Lánctalpas forgókotrók 
  3. Gumikerekes forgókotrók 
  4. Hosszúgémes kotrók 

Mini kotrók

Ezeket a gépeket olyan kényes terepeken szokták alkalmazni, ahová nehezen férnek be nagyobb forgókotrók a hely szűke, vagy esetleg az helyszíni akadályok miatt. Emellett a minikotrók lánctalpaik miatt is tökéletesek domboldali, lejtős terepen végzett munkákra, de hátrányuk a kisméretű kanálból származik, amivel egyszerre csak kevés földet képesek megmozgatni.

Lánctalpas forgókotrók

A lánctalpasok, a kerekes kotrókkal ellentétben optimálisak bányászati, sőt nehezebb építési munkálatokhoz is. Ezek a kotrógépek hidraulikus rendszerük segítségével képesek nagyobb mennyiségű anyag emelésére, lánctalpaiknak hála akár dombokon, emelkedőkön is. Hátrányuk, hogy lassabbak, mint a többi kotrógép, de előnyük, hogy a lánctalp nagyobb egyensúlyt és stabilitást biztosít egyenetlen talajon. 

Gumikerekes forgókotrók

A kerekes forgókotrók nagyvonalakban hasonlítanak a lánctalpasokra, de inkább városi földmunkákhoz, vagy útépítésekhez használják őket. Ennek az az oka, hogy a kerekek megkönnyítik az irányíthatóságát és gyorsabbá is teszik a forgókotrókat betonon, aszfalton, vagy más egyéb, sík felületen. További stabilitásnövelésre szolgálnak a gép kitámasztó karjai is. Hátránya az egyenetlen talajon rejlik, ahol a lánctalpasok győzedelmeskednek felettük.

Hosszúgémes kotrók

Ahogyan a nevéből is sejthető, a hosszú nyúlású kotrók 12-30 méter távolságba is képesek elnyúlni, ami lehetővé teszi a hozzáférést nehezen elérhető helyekhez is. Ezeket a gépeket leginkább bontási projektekhez használják és a hidraulikus karra olyan különböző tartozékok rögzíthetők, melyekkel vágni, vagy zúzni lehet. Hátránya, hogy méretéből adódóan nehéz szűk helyeken használni.

A forgókotrókrók kialakításukkal számos hasznos lehetőséget kínálnak egy építmény kezdetekor és a végén, vagyis az építkezések és bontások esetében is. Ha helyesen, a pontos munkálatokhoz és terephez választjuk meg a gépet, a forgó platform, a kerekek, vagy a lánctalpak megfelelő stabilitást biztosítanak. Emellett ezek a gépek olyan különböző tartozékokkal, cserélhető fejekkel is használhatók, mint a bontókalapács, polipmarkoló, gödörfúró, raklapvilla és sok egyéb, speciális kanál- ezek azok a forgókotrókban rejlő lehetőségek, melyek miatt a legtöbb földmunkálatnál szükség van rájuk!