Miért fontos az úthenger használata?

2023.07.03.

l

Harmath és Társai Kft.

Úthenger egy földmunkák közül olyan út- és építési folyamatoknál érdemes használni, melyeknél szükségük van az útépítési folyamatot jelentő tömörítésre (pl.: lehet föld, szóródó anyag – murva, tört beton, kohósalak, mart aszfalt, aszfalt stb.), egyéb építési területek felkészítésére, vagy éppen a talaj minőségének javítására. A következő sorokban megvizsgáljuk az úthenger működési folyamatait, és, hogy miért hasznosak ezek különböző munkálatok során.

Az úthenger működése

Az úthenger egy nagy nyomóerőt kifejtő gép, amelyet a talaj összenyomására, tömörítésére használnak azért, hogy különböző építőipari projektek előkészítését segítsék, vagy épp befejezzék. Az úthenger munkája során viszonylag lassú sebességgel halad a tömöríteni kívánt területen, és az úttest talaját óriási súlyával összenyomja, ami segít az anyag kiegyenlítésében és simításában.

Az úthenger használata az építőiparban

Egy úthenger képes lelapítani az építési terület talajbában lévő egyenetlenségeket még egy új betonút esetében is, így tökéletesítve a munkát. Ami miatt még fontos, az az építési területeken kiásott, és így fellazított területek újra töltése. Ahogyan már korábbi blogokban is megírtuk, egy építés során praktikus a terep egyik részéről kiásott földet nem elszállítani az építkezésről, hanem ha lehetséges helyben felhasználni. Ebben az esetben szükség esetén a fellazított földet újra tömöríteni.

Az úthenger használata javítja az utak minőségét

A lelapítás, egyengetés segíti az utak minőségének javításában is. Nem csak lelapítja az egyenetlenségeket, de még a repedéses, hézagos területek kohézióját is elősegíti így javítja az utak stabilitását, biztonságát és egyben a tartósságát is. Utóbbi miatt használata különösen fontos az aszfaltozott utak esetében.

Miért csak gépkezelővel érdemes használni? 

Mert az úthengerek használata megfelelő képzést és szakértelmet igényel, hogy biztonságosan és hatékonyan folyjék a munkafolyamat. Az operátoroknak meg kell ismerniük az úthenger működési elvét, az összes biztonsági szabályt és az eszköz karbantartásának alapjait, de egy képzett szakemberrel nem utolsó sorban még időhatékonyabb is a munkavégzés.

Az úthenger bérlése

Az úthenger bérlése lehetővé teszi az eszköz költséghatékony használatát az adott projekt során, minimalizálva a költségeket, de mégis időhatékonyságra összpontosítva. Az úthenger bérlésekor az operátorokat általában szolgáltatási díj nélkül kínálják, ami további költségmegtakarítást jelent azok számára, akiknek úthengeres munkálatok van igényük. Tehát, az úthenger egy olyan nehézgép, amelyet különböző építési területek, útburkolatok, parkolók, járdák és más beton- vagy aszfaltfelületek simítására és tömörítésére használnak. Nehéz súlyával nagy nyomást gyakorol az útra, biztosítva a sima felületet, amely ellenállóbb az időjárási hatásokkal és a járműforgalommal szemben.