Miért időigényes egy útépítkezés?

2022.06.30.

l

Harmath és Társai Kft.

Az első, Mezopotámiában épült ókori úttól egészen korunk gigantikus szupersztrádáiig többezer évet jártunk be. Ez idő alatt a technológia és infrastrukturális igényeink fejlődésével nem csak javult az utak minősége és élettartama, hanem csökkent  elkészítésük időigénye is. Vagy mégsem? A ma használt útjaink építési munkafolyamatának összetettsége és az időjárás mellett a mérnöki, precíz tervezés is az idő ellen dolgozik, mégis ezek elengedhetetlen pontok a kivitelezésben. A következő sorokban bemutatjuk türelmetlenkedés helyett hogyan tekinthetünk pozitívan az útépítkezések olykor hosszadalmas folyamatára. 

Hogy ezt megértsük, talán nem is Mezopotámiától, hanem a legeslegelső, emberek és állatok miatt kialakult csapásoktól kell kezdenünk. Ezek az utak megfeleltek a kor igényeinek, hiszen a kijárt rögös ösvényeken még nem használtak közlekedési eszközöket, nem úgy, mint napjainkban. Ma már a kényelem és a biztonság az elsődleges szempont infrastrukturális fejlesztésekkor, vagyis az emelkedők, kanyarok minimalizálását, és az út felületének simaságát tartják szem előtt.

Mérnöki tervezés

Az útépítő mérnökök egy út tervezésekor olyan rajzot készítenek, melyen a föld szintje látható az építkezés előtt, és a tervezett sztrádafelszín, az építkezés után. A két vonal közötti különbség azt mutatja, hogy ott mekkora földmunkára lesz szükség. Az út szintje fölötti részeken ásni kell, míg az alatta levő részeken feltöltésre lesz szükség. Ehhez praktikus nem egyéb forrásból földet szállíttatni a helyszínre, hanem gondos munkatervvel az építkezés egyik helyéről kiemelt földdel feltölteni a másik hely hézagait. Ennek nem csak megtervezése, hanem kivitelezése is időben az útépítkezés kritikus pontját jelenti, mivel minimalizálni kell a szállítási távolságot is.

Útépítési vizsgálatok 

Ha már készen áll az útépítkezés menetének föld egyengetéssel kapcsolatos szakasza, a talaj tömörítése következik, de nem rögtön. Az évtizedeken keresztül fennmaradó utakhoz olyan alapra van szükség, ami kiállja az idő próbáját, így az alap tömörítéséhez laboratóriumi mérővizsgálatokra van szükség. A talaj idővel leülepszik és tömörödik, ha pedig mindeközben egy út áll felette, az komoly károkat tud okozni a szerkezetében. A út tömörítésének lényege, hogy az ülepedés még azelőtt megtörténjen, hogy aszfaltot, vagy betont húznánk a talaj fölé. Honnan tudjuk, hogy kellően tömör talajt kapunk? Talajvizsgálatokkal kell kezdeni, vagyis a földet különböző mennyiségű vízzel kell elkeverni, hogy a maximális sűrűséget elérő arányt elérjük. Ez szintén egy időigényes, de nélkülözhetetlen munkafolyamat. 

Az útépítkezés leghosszabb része

A vizsgálatok végeztével elindulhat a talajtömörítés, aminél a kiemelt földet dömperrel helyezik nagyjából megfelelő helyre. Ezt követően buldózerrel, vagy gréderrel egyengetik ezt el, majd pedig egy úthengerrel tömörítik. Itt csak 30 centiméterig lehet a ráhordott földet tömöríteni, mivel a vastagabb rétegeknél csak a felszín tömörül. Ez egy újabb rendkívül időigényes folyamat az építkezések során, miközben újabb és újabb mintákat vesznek a talajból, hogy ellenőrizzék a megfelelő tömörödést. Ha a vizsgálat eredménye közel van az első laboratóriumi eredményhez, akkor mehetnek tovább a rétegek, azonban ha nincs, addig kell tömöríteni, amíg el nem éri a megfelelő tömörségi szintet. 

Természetvédelem

Muszáj kitérni az útépítkezések természetre gyakorolt negatív hatásaira, mivel ezek minimalizálása is növeli az építkezések hosszúságát. Hogy az útépítés alatt fedetlenné vált talajból ne mosódjon ki hordalék, a mérnökök erózió- és hordalékcsökkentő intézkedéseket végeznek…

és még csak ezek utána érkezünk el az aszfaltozásig, vagy betonozásig. 

Értve a mögöttes munkát, az útépítkezések során látható, hogy a narancssárga kúpok mögött a szakemberek gondos tervezéssel, fáradalmas munkával és rengeteg időbefektetéssel teremtik meg mindennapi kényelmünket.