Minden, amit építkezés előtt tudnod kell a tereprendezésről

2023.02.01.

l

Harmath és Társai Kft.

Van úgy, hogy mielőtt építenénk valamit, rombolnunk kell.  Nos, a tereprendezés pont ezt a feladatot jelenti. A tervek véglegesítése után gyakran ez a következő lépés, amit érdemes nem csak egy bozótvágóval és lapáttal megkezdeni. Hiába a költséghatékonyság gondolata, az elvesztegetett időt és energiát nem fogja megfizetni az eredmény. Hogyan kezdjünk bele, mire ügyeljünk? A következő sorokban bemutatjuk!

Miért fontos a tereprendezés?

A tereprendezés alapvető szükséglet egy építkezés megkezdéséhez. Magába foglalja a talaj egyengetését, simítását, különböző méretű növényzetek (fák, bokrok, gazok) eltávolítását. A célja az, hogy az egész terület használhatóbb legyen az építőanyagok tárolására, a könnyű szállításra, lerakodásra, és leginkább magára az építkezésre. Az már csak mellékes, hogy mindemellett az új növényzet, kert kialakításához is előfeltétel. Sőt, amennyiben a talaj minősége nem megfelelő, tereprendezés után van esélyünk annak feljavítására is, így növelhető a föld értéke, és egyben az új, telepített növényzet megfelelő fejlődését is biztosítjuk vele.

Tippek a tereprendezés előkészítéséhez

Mint minden jól végzett munka, a tereprendezés is felméréssel és gondos tervezéssel kezdődik. Ekkor kell az építéssel kapcsolatos minden tervet összeszedni, elképzelni a telken merre helyezzük az alapanyagokat és össze kell hasonlítanunk a fejünkben megálmodott tervet a terület valóságos állapotával. Érdemes a tereprendezés után már a közművesítést is elrendezni, mert az elvetett fűmagokkal már kevésbé lesz elfogadható ennek gondolata. A legjobb taktika karókkal és kötéllel belekezdeni a mérésbe, majd a kijelölésbe.

Tereprendezés költségei

Számos tényező befolyásolhatja a tereprendezés összegét, hiszen minél nagyobb, annál több munka lehet vele, vagyis egyik ilyen tényező a telek mérete. Azonban, ha nem csak a telek méretét nézzük, láthatjuk a fától az erdőt. Na itt kezdődik a gond, mert lehet akármilyen nagy a telek, ha azon alig áll elvétve 1-2 fa és bokor, azonban ha erdős területen kell tereprendezést végeznünk, érdemes felkészülnünk arra, hogy a fák kivágása, a gyökerek kiszedése, a föld elegyengetése számottevően hat a kiadásokra. Nem különb ettől egy sziklás telek rendezése, vagy a föld alatti, esetleg régi építmények bontása, ami már egy teljesen másik feladatkör, teljesen más eszközigénnyel.

Tereprendezés menete

Elsősorban, ha romos, javíthatatlan épületek állnak a telken, azok elbontásával és a törmelék elszállításával érdemes kezdenünk, majd ezután a mérésekkel, kijelöléssel. Ha a kijelölést is gondosan elvégeztük, már tudjuk, mi, merre, hány méter, akkor a fák és bokrok kivágásával, sziklák elhordásával kell folytatnunk. Ezek után jöhet a földterület egyengetése, felsőbb földréteg eltávolítása és lecserélése, de a folyamat szinte magától értetődő lépésekben zajlik.