Mit jelent a földtükör készítés?

2022.02.10.

l

Harmath és Társai Kft.

Az építkezések folyamatának első lépései között találhatók a földmunkák, vagyis a terep előkészítése. Földtükör készítésére szükség van bármilyen ház, ingatlan építésénél, útépítésnél, térburkolásnál, gyalogos, vagy biciklis forgalomra szabott járdák készítésénél, és még a burkolt kocsibeállók esetén is. 

Az alapozást mindig földmunkák előzik meg, ahol a tételsor elejére a földtükör készítés kerül. Ez művelet a burkolat alatti föld kiemelését és a talaj elegyengetését nevezi meg, vagyis többnyire gépi földmunkákkal síkra rendezett terep készül.

A földtükör készítés folyamata

A tereprendezés és az alap kijelölése után érkezünk a földtükör elkészítéséhez, ahol a precíz tömörítés és pontos mérések biztosítják a jó alapot a további munkálatokhoz, vagyis az alapozás folyamataihoz. A földtükör készítése során az alapozási síkban, vagyis a tervezett alap szintjéig kell kiemelni a földet, majd elegyengetni és erősen tömöríteni azt. Fontos a mérete meghatározásánál az, hogy mit építünk fölé, így a leásott mélység és terület attól függ, hogy járdát, utat, vagy ezeknél jóval méretesebb és nehezebb épületet helyeznek fölé.

A munkálat megkezdése előtt a kijelölt építkezési területen -a célszerűség jegyében- a földet egy konténerbe, szállítható tárolóeszközbe kell kitermelni forgó-kotróval, bobcat-tel, vagy egyéb csúszókormányzású rakodógéppel. Ezek a gépek biztosítják a gyors, precíz munkát és a sík felszín elérését, a konténer, vagy egyéb föld tárolására és szállítására alkalmas eszköz pedig a felesleges munkavégzéstől szabadít meg, mivel nem a kitermelt föld egyből a szállítóeszközbe kerül, így nem is akadályoz a további munkafolyamatokban és nem kell újra megmozgatni az anyagot az elhelyezéshez.

A talaj minősége is rendkívül számít, így a tükörkészítést megelőzően úgy kell számolni a laza földdel, hogy előre tudjuk, ahhoz megfelelő mennyiségben valamilyen kőzúzalékot is hozzá kell majd adni, ezzel biztosítva a megfelelő tömörséget és tartóképességet.

Miért fontos ez az előkészület?

Mint ahogyan minden egyéb munkálathoz, az építkezésekhez is jó alapra van szükségünk, amit a földtükör pontos készítésével kezdünk. Legfőbb célja előkészülni az alapozáshoz, vagyis olyan talajt munkálni, ami teljesen sík, egyenletes, erősen és olyan tartósan tömörített, hogy évtizedeken keresztül képes legyen tartani a rá nehezedő alapot. Ezek miatt válik kiemelten fontossá, hogy hozzáértő, precíz szakember végezze el a munkálatokat, hiszen az egyenetlen, vagy nem kellően tömörített talaj évek, vagy akár pár hónap alatt is képes megtörni a fölé húzott építmény falazatát, annak alapját, az utat, a  járdát, de akár süllyedést is eredményezhet, amelyek nehezen és rendkívül költségesen javítható hibák. 

Előnyei:

Az, hogy a földtükröt megfelelően készítsük el, legalább olyan fontos, mint maga a rá épülő alapozás, mivel az épület terhét az alap adja át a talajnak. Ezért kell, hogy stabil és tömör alapot biztosítson a további munkálatokhoz, vagyis az alapozáshoz és a rá épülő szerkezethez, nem csak hosszú évtizedeken keresztül, hanem az építmény teljes élettartamáig.