Modern mélyépítészet – térfelújítás

Park és közösségi tér

2020.08.26.

l

Harmath és Társai Kft.

A mélyépítés fogalomköre igen sokrétű, így egyaránt beletartozhat az útépítés, vízcsatorna hálózat kiépítése, de újabban a közösségi terek és parkok felújítása is. Ma már a terek és parkok a közösségi élet színterei, emiatt szükségessé vált azok modernizációja hazánkban is. A mélyépítészet egyik feladata pedig az, hogy új köntösbe öltöztesse ezeket annak érdekében, hogy megfeleljenek a kor és a társadalom elvárásainak.

Miért fontosak a közösségi terek egy városnak?

Napjainkban, amikor a legtöbb nagyvárosban már olyan méreteket öltött az autós forgalom, hogy minden reggel és délután hatalmas dugóban araszolnak az emberek, a közösségi terek és parkok felértékelődnek, egyre jelentősebbé válnak. Ennek az oka az, hogy ezek a zöld területek egyaránt helyszínéül szolgálhatnak egy ünnepségnek vagy egyéb rendezvénynek, a hétköznapokban pedig egyfajta zöld oázisként nyújtanak kikapcsolódási, sportolási és játszási lehetőséget.

Park és közösségi tér
Park és közösségi tér

Azonban azért, hogy az emberek szívesen járjanak oda, egy mai, modern köztérnek számtalan elvárásnak kell megfelelni. Fontos szempont a megközelíthetőség, az ott végezhető tevékenységek, a komfort és az összkép, valamint a közösségi szellem is. Ma már nem elég, ha egy parkban le tudunk ülni, elvárjuk, hogy ott a gyerekeink korszerű játékokon tudjanak játszani, ahogy az sem árt, ha mozgásra is van lehetőség. Emiatt válik időszerűvé egyre több elavult játszótér és park felújítása.

Hogyan történik egy közösségi tér felújítása?

A közterek rekonstrukciójának általában hármas célja van: szabadtéri funkciók bővítése (közösségi tér, játszótér, szabadtéri kondipark kialakítása), gyalogoskapcsolatok kialakítása, megerősítése, valamint zöldfelület-rehabilitáció. Mind egyformán fontos, és tulajdonképpen a három együtt alkotja a modern közteret, egyik a másik nélkül nem létezik.

Kihívások a mélyépítészetben: elavult játszótér felújítása
Kihívások a mélyépítészetben: elavult játszótér felújítása

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a tervezés után, a munkálatok megkezdésével a mélyépítészeté a főszerep, aminek segítségével kialakítják az újfajta közösségi parkot. Ez természetesen együtt jár az elavult játékok lecserélésével, a szabadtéri kondipark eszközeinek felszerelésével, de fák, bokrok, cserjék telepítésével, füvesítésével és persze klasszikus mélyépítési feladatokkal is, mint például a térkövezés, szegélyezés, vagy akár a földmunka.

Hogyan kapcsolódik a mélyépítészethez és a térfelújításhoz Kolumbusz?

Csongrád megyei vállalkozásként a Harmath és Társai Kft. kiemelten fontosnak tartja, hogy Szeged közterei modernek és korszerűek legyenek. Volt szerencsénk több szegedi tér felújításában részt venni alvállalkozóként vagy generál kivitelezőként. Ezek közül kiemelkedik az Újszegedi víztorony körüli tér rekonstrukciója, ahol tájépítészeti és útépítési munkák keretén belül végeztük el a különféle földmunkákat, a térkő és aszfaltburkolat bontását, majd ezek helyreállítását, a térkövezést, valamint a játszótér, a streetball pálya, a szabadtéri kondipark, és a rekreációt segítő pihenő rész kialakítását.

Tér rekonstrukció: földmunkák, térkövezés, modern játszótér
Tér rekonstrukció: földmunkák, térkövezés, modern játszótér

A tér különlegessége az a 10×20 méteres hajó játszóeszköz, amely Dél-Magyarország első Santa-Maria játékhajója. A hajó számtalan játékelemet tartalmaz, és egyszerre közel 100 gyermek tud rajta játszani. 3 csúszda, 6 torony, 26 játékpanel, 5 tető és 10 mászóka gondoskodik arról, hogy a kisebb és a nagyobb gyerekek is egyaránt jól érezzék magukat Szeged egyik legmodernebb közösségi parkjában.

Santa Maria játékhajó Szegeden
Santa Maria játékhajó Szegeden