Rombolni egyszerű? – Bontási projektek

2022.09.27.

l

Harmath és Társai Kft.

A bontás egyszerű és remek mókának tűnik. Eszünkbe juthat gyermekkori önmagunk, aki építés helyett a rombolásban talált őszinte élvezetet. Persze idővel felfedeztük, hogy építeni jobb, de valljuk be mi is, rombolni olyan könnyű szórakozás volt. Így van ez vajon épületeinkkel kapcsolatban is? Lentebb kifejtük a folyamat minden pontját, ami megválaszolja a kérdést. Tartson velünk!

A bontás okai

Nagyobb és összetett bontási projekteket mindenképp alapos vizsgálat alá kell vetni, hogy pontos terv készüljön a folyamatról. Az első lépés a bontás okának meghatározása, mivel miden további lépés ebből indul ki.

Gyakran vállalhatatlan egészségügyi kockázatokkal jár egy régi épület fenntartása, mivel az nem kapott betonalapot, így felázik, amitől a falak meggyengülnek, omladoznak, végül pedig belülről is penészednek. Ez rövidtávon megoldható gyakori újra festéssel, de ez csak tünetkezelés, nem pedig a „betegség” kúrálása. Más esetekben a lakók, vagy az épületet használók egészségét olyan régi építőanyagok veszélyeztetik, melyekről az elmúlt évtizedekben derült ki, hogy károsak az emberi szervezetre. Ilyen anyag az azbeszt vagy az ólom. Persze az építmények felújítása tűnik a leglogikusabb megoldásnak, kivéve, ha az alap megújítás bonyolultsága miatt annak költségei már majdnem akkorává duzzadnak, mint egy új építmény kivitelezése. 

Ha az alapozás megtörtént ugyan, de hibás, akkor roppant törékeny és gyenge padlózatot kapunk, ami miatt azzal kell számolnunk, hogy jogi úton elveszik házunk lakhatási alkalmasságát és bontásra ítélik. 

Szinte menthetetlenségig elhanyagolt épületek esetében is, különösen, ha már eleve rosszul volt megépítve az ingatlan és esetleg nedvességproblémákkal küzd vagy tűzveszélyes, általában a bontás a legjobb megoldás. 

Persze megesik, hogy egy romos és használhatatlan épület úgy rontja annak a teleknek az árát, melyen áll, hogy megéri azt a földdel egyenlővé tenni. Így egy üres építési telket kapunk, ami magasabb összegért kínálható. 

Az épületbontás megtervezése

Első akadályunk: a bontásnak meg kell felelnie az országos és helyi szabályozásoknak, amelyek olykor speciális követelményeket jelentenek. Figyelembe kell venni, hogy az épületbontás, vagy esetleg az új épület károsíthatja, vagy megzavarhatja a közeli élővilágot, környezetet. Emellett történelmi műemléknek minősülű épületeknél a bontás nem megoldható. Adott esetben a helyi önkormányzattól engedélyekre is szükség van a bontás megkezdése előtt. 

Előkészítési szakasz 

Jól mutatja a bontás bonyolultságát, hogy már a tervezést is gyakran kötelező szakemberre bízni. A következő esetekben van szükség rájuk: 
– Autópályák és egyéb autóutak bontása esetén
– Épületek és egyéb szerkezetek bontása esetén
– Olajtartályok bontásakor

Esetleges bontási akadályok

Nem ritka eset, hogy az előkészületek során az épület veszélyes anyagai elkerülték a felmérők figyelmét. Ha ez megtörténik, az azbeszttel vagy ólommal szennyezett bontási törmelék kármentesítésére van szükség, ami rendkívül megemeli a költségeket. 

Épületbontási költségek

A bontási költségek szabályozása egyformán fontos az építkezési költségek korlátozásával. A költségvetési terv megírásakor kalkulálni kell a szállítással, minden erőforrás alkalmazásának költségével és még a felmerülő problémák plusz kiadásaival is. 

Mindenképp számolnunk kell még az épületben maradt tárgyak elhelyezésével is. Ezeket vagy értékesítik, vagy adományként, esetleg hulladékként leadják. Ha erre is kész a terv, végeztünk a papírmunkákkal és kezdődhet a bontás.

Bontási szakasz 

A környezethez, környezetből fakadó engedélyekhez és az épülethez igazítva kell eldönteni milyen eszközökkel végezhető az épületbontás. Alkalmanként robbanószerekkel is bontható egy-egy nagyobb épület, szerkezet, azonban ez egy rendkívül hosszú mérnöki tervezést vesz igénybe. A bontás leggyakrabban kotrógépekkel végzik, mivel ezek a gépek sokoldalúságukból fakadóan könnyen megbirkóznak a legkülönbözőbb feladatokkal is. 

Legvégül marad a takarítási szakasz, amely kotrógépekkel, billenős teherautókkal, egyéb rakódógépekkel és emberi erővel történik. Így, az egész folyamatot egyben látva, tervezéstől a kivitelezésen át egészen a végső takarításig, a bontási munkákra máris olyan nézőpontokkal bővült a rálátásunk, ami megválaszolja a legelső kérdésünk: jól rombolni nem gyerekjáték!