Térfelújítás során egyedi feladatok elvégzése

2021.08.18.

l

Harmath és Társai Kft.

Egyre több szabályozás lép életbe a települések zöldterületeinek arányával kapcsolatban, hiszen ezek a területek nem csak a lakók komfortérzetét növelik, hanem különböző funkcióik segítségével hozzájárulnak az egészségük megtartásához is. Kiemelten fontos tehát, hogy a közparkok megfelelő minőségben készüljenek el, hogy hosszú évekig szolgálják feladataikat. Egyre több parkot terveznek újra modern szempontok alapján, és a térfelújítási munkák során minden jogi, környezeti, társadalmi szempontot érdemes figyelembe venni. Ezeket járjuk körbe a következőkben.

Zöld! Zöld! Zöld!

A zöld felületek növelése minden városlakó érdeke, ezért ez kiemelt jelentőségű minden térfelújítás során. A városi szennyezett levegő megkötése, a talajközeli hőmérséklet csökkentése, a lombos növények oxigén termelése, a zaj tompítása mind-mind olyan tulajdonság, ami miatt érdemes és szükséges zöld részek, cserjék, fák, erdők ültetése.

Burkolatok, kiemelt figyelemmel

Az akadálymentes, bárki számára könnyen elérhető területek szintén kiemelt fontosságúak egy közpark megvalósítása során, ezért a célnak megfelelő burkolat kiválasztása és szakszerű elhelyezése is elengedhetetlen. Így a térkövezett szakaszok, járdák, közlekedő utak, taktikus (vakok számára létrehozott) utak, kültéri utcaburkolatok.

A közösség igényeire szabva

A közterületek egyéb funkciói a település lakóinak igényeit szolgálják. Különböző sporteszközök elhelyezése, kültéri kondipark telepítése, sportpálya, rekortán futópálya létesítése az egészséges életmód népszerűsítésében és a közösségformálásban fontos szerepet jatszik, ezért egyre népszerűbb választás egy térfelújítás során.

Ugyanígy a játszóterek is rendkívül népszerűek, itt azonban a különböző jogi előírások mellett érdemes a lakók igényeihez is igazítani például a talajburkolatok kiválasztását. Nézzük meg ezt egy konkrét példán keresztül, mely az egyik büszkeségünk is egyben.

A terek vízellátása során érdemes az öntözéshez kialakított kiállások mellett az ivókutak telepítését is szem előtt tartani, hiszen ez utóbbi jelentősen növeli a parkot látogatók komfortérzetét.

Az utóbbi évek időjárása egy újabb sürgető feladatot is hozott a települések zöldterületein. A hirtelen érkező, nagy széllökésekkel járó viharok jelentősen veszélyeztetik a többtízéves fákat. Nem csak a környezeti kár jelentős ilyenkor, hanem a település lakói is veszélybe kerülnek egy-egy leszakadó ág miatt. Léteznek már megoldások, amelyek a viharkárok megelőzésében és enyhítésében segítenek. Ilyen például a fák különleges módszerrel történő összekötése, amely megvédi a fákat a vihar okozta sérülésektől.

Kivitelezéseink számai az elmúlt 10 évben

négyzetméter tér és járda építés (beton, aszfalt, térkő)

négyzetméter szabadtéri sportpálya építés

folyóméter közmű építés (víz, csapadékvíz, szennyvíz rendszerek)

négyzetméter kerékpárút építés

darab köztéri bútor és játszóeszköz

négyzetméter útépítés

darab fa ültetés

darab cserje, évelő ültetés

négyzetméter füvesítés