Úthengerek: minden, amit tudni kell róluk

2024.05.01.

l

Harmath és Társai Kft.

Mi is az úthenger?

Az úthengert, tömörítő hengerként vagy gőzgépként is ismerik. Habár ezeket a gépeket ma már nem gőz üzemelteti, egyes esetekben a név még mindig megmaradt. Az úthenger lényegében egy nagyon nehéz henger, melyet arra használnak, hogy egyenlítse és tömörítse a talajt, földet, aszfaltot vagy bármilyen más alapanyagot. Különböző típusú hengerek léteznek, többek között az egydobos és ikerdobos hengerek. Emellett vannak talpas és rezgő hengerek is.

Miért fontos a tömörítés az építészetben és az alapozásoknál?

Az építőiparban az úthengerek tömörítési folyamata kulcsfontosságú a szilárdabb és stabilabb alapok létrehozásához. Ha a talaj vagy az aszfalt részecskéit összenyomják és szorosan egymáshoz préselik, csökkenti a mozgást, a morzsolódást vagy a süllyedést. Az alapoknak óriási jelentősége van az épület stabilitásában. Az útépítés során pedig meghatározza az utak minőségét, hogy hogyan bírják az egyes évszakokat, és a különböző megpróbáltatásokat.

Hengerek és mezőgazdaság

Az első hengereket nem az építészetben hanem a mezőgazdaságban alkalmazták, hogy segítsenek megtörni a nagyobb darabokra szakadt földet és talajt a szántás után. Lovakat használták arra, hogy egy masszív hengert húzzanak maguk után, így a henger súlya segített a termőföld egyenletességét kisimítani. Napjainkban ezeket a hengereket traktorok vagy más gépek vontatják. A sík és egyenletes talaj jobb a gyomirtáshoz, és segíti az őszi betakarítási folyamatot is.

Érdekes dolog a hengerekkel kapcsolatban az, hogy hatékonyabbak legyenek, nehezebbeknek is kell lenniük. A nagyobb súly több tömörítést eredményez. Bár ez nyilvánvalónak tűnhet, korlátokat szabott a gépnek a múltban. Például a lovak nem tudtak egy igazán nehéz hengert húzni. Ezért az első hengernek a tömörítő képessége is korlátozott volt.

Ahogy a gőzmozdonyok elterjedtebbé váltak, a hengerek is lehettek egyre nehezebbek. Az alkalmazásuk megjelent a mezőgazdaságon túl az útépítésben is. Ahogy a járművek nehezebbek és erősebbek lettek, a hengerek súlya is növekedhetett. Napjainkban a hengerek tömege bárhol lehet 1 és 20 tonna között.

Egydobos és kétdobos-ikerdobos úthengerek összehasonlítása

Az egydobos és ketdobos úthengerek fő különbsége egyértelmű, ahogy a nevükben is szerepel: az egyiknek egy, a másiknak pedig két hengere van. Ez a különbség annak köszönhető, hogy egyes munkákra az egydobos, míg más munkákra inkább a kétdobos úthenger alkalmazható jobban. 

Egydobos úthengerek

Az egydobos úthengereknek egy nagy hengerdobjuk van az első részen, míg a hátsó részen kerekekkel szerelt. A hengerdobot a gépén úgy alakítottak ki, hogy ellenálljon a szúrásnak, és jó tapadást biztosítsanak sima terepen. A hátsó kerekek pedig jó tapadást és mozgékonyságot biztosítanak a gépnek. Gyorsabban tud mozogni, mivel csak egy hengerdobja van az első részen.

Az egydobos hengerek általában kisebbek, mint a kétdobos társaik ami azt jelenti, hogy szűk helyeken és kisebb projekteken is megfelelően tudnak dolgozni.

Az egydobos úthengereket gyakran használják előkészítő munkákhoz és talajkiegyenlítéshez az építőiparban. Népszerű gépek az autópálya- és lakóút burkolatok, valamint az alapok építésénél.

Ikerdobos úthengerek

Mint a neve is sugallja, a kétdobos úthenger egy operátorfülkével rendelkezik, amelyhez két henger van csatlakoztatva, nincsenek rajta hagyományos kerekek. Ez a henger sima felületet hagy mindkét oldalon, ami segít a projektek befejezésekor. A második henger sok extra súlyt ad a géphez, ami segít a talajt, a földet vagy bármilyen más anyagot amelyen áthalad, tömöríteni.

A kétdobos úthengernek van hátránya is. A gumiabroncsok nélkül ez a gép alig tapad. Nem alkalmas specializált munkákra, és csak egyenletes vagy nagyon enyhe lejtőkön használható. A gép hatékonysága és ereje miatt kiválóan alkalmas nehéz munkákhoz, például az autópályák/utak aszfaltozásához.

Összegzés

Az úthenger értéke nem hangsúlyozható elégszer. Erős és stabil alapok építéséhez, illetve minden olyan projekt számára ahol tömörítésről van szó elengedhetetlenek. Ha a projektjéhez a legjobb úthengert keresi, bérelje ki tőlünk az Ön számára leginkább megfelelőt.